Meest voorkomende kanker aan het oog

Meest voorkomende kanker aan het oog

Het oogmelanoom ofwel oogkanker is de meest voorkomende kwaadaardige vorm van kanker in het oog op volwassen leeftijd met ongeveer 200 patiënten per jaar in Nederland.

Het oogmelanoom is een ziekte met een grote kans op uitzaaiingen in de lever. Helaas is er nog geen goede behandeling van deze vorm van kanker. 

Door meer kennis over het biologisch gedrag van het oogmelanoom worden er nieuwe baanbrekende behandelingsmogelijkheden ontwikkeld die de prognose van deze patiënten aanmerkelijk kunnen gaan verbeteren. Deze inzichten en behandelingsstrategieën kunnen zelfs als voorbeeld dienen voor de behandeling van patiënten met andere vormen van kanker. 

Het LUMC is het Nederlandse Center of Excellence voor de behandeling van oogmelanomen. Wij zien veel patiënten met deze aandoening en werken elke dag aan het vinden van nog betere behandelingen.

Laagdrempelige oog(oncologische) zorg

Laagdrempelige oog(oncologische) zorg

In een high risk polikliniek kan op zeer laagdrempelige wijze onderzoek worden gedaan waarbij oogmelanoom patiënten een zogenaamde 'moleculaire diagnostiek' wordt aangeboden met daaraan gekoppeld een meer intensief screeningstraject. Deze aanpak dient als model voor andere vormen van kanker waar dezelfde problematiek speelt en waarbij ook wordt gezocht naar vroegtijdige opsporing en behandeling van microscopische uitzaaiingen. Vroege opsporing van vele kankersoorten zorgt er uiteindelijk voor dat de kans op uitbreiding van de ziekte en overlijden vermindert.

Het onderzoek heeft gevolgen voor de aanpak van onze (oog)oncologische zorg. Het betekent dat alle patiënten zullen worden voorgelicht over deze nieuwe mogelijkheden en wat de consequenties hiervan zullen zijn. Bij patiënten die zijn behandeld met ruthenium brachytherapie of protonenbestraling heeft dit als consequentie dat door het oog heen weefsel (biopt) wordt afgenomen. Op basis hiervan kan hun individuele risico op uitzaaiingen worden bepaald en besproken.

Het risico op uitzaaiingen bij oogkanker wordt door de artsen bepaald door de grootte van de tumor. De grootte van de tumor kan worden vastgesteld met behulp van Echografisch en MRI-onderzoek.

Met nieuwe genetische testen kunnen we zelfs veel nauwkeuriger het risico op uitzaaiingen bepalen en krijgen we meer inzicht over de tumorbiologie. Zo weten we dat verlies van chromosoom 3 en extra kopieën van chromosoom 8q in de tumor een slechte prognose geeft.

Op DNA-niveau zien we dat meer dan 80% van de patienten een mutatie heeft in het GNAQ en GNA11 gen (first hit) waarmee het oogmelanoom zich volledig onderscheid van bijvoorbeeld het huidmelanoom. De tweede mutatie in het tumor DNA (BAP1, EIF1AX en SF3B1) bepaalt vervolgens wat de kans is op uitzaaiingen. Waarbij een mutatie in het BAP1 gen een zeer hoog risico op uitzaaiingen voorspelt.

Om deze chromosomale en genetische afwijkingen te kunnen vaststellen is tumorweefsel nodig. Bij patiënten waarbij het oog wordt verwijderd is weefsel beschikbaar en kan worden onderzocht op deze afwijkingen. Bij patiënten die in aanmerking komen voor oogsparende therapie zoals ruthenium brachytherapie of protonenbestraling moet een tumorbiopt genomen worden, wat wel extra risico’s met zich mee kan brengen. De kans op eventuele complicaties moeten zorgvuldig worden afgewogen tegen de winst van deze kennis en de mogelijkheid van het inzetten van nieuwe levensreddende behandelingen. Door de komst van nieuwe systemische en immunologische behandelingen ligt het wel meer voor de hand om tumorbiopten voor genetische analyse/prognosticatie van patienten te ontvangen. Het is uiteraard aan de patiënt of hij of zij dat dan wil.

Lees meer

High risk polikliniek oogmelanoom

High risk polikliniek oogmelanoom

Het LUMC is het landelijk verwijscentrum voor de diagnostiek en behandeling van het oogmelanoom waarin alle medische disciplines samenwerken om te komen tot een verbetering van onze zorg en behandeling van onze oogmelanoom patiënten.

Als oogartsen werken we nauw samen met de medische oncologie, radiotherapie, radiologie, pathologie, immunohematologie, klinische genetica en medisch psychologie. Deze intensieve samenwerking en kennisdeling met andere disciplines is uniek en vormt een template voor andere vormen van kanker.

Het primaire doel; het starten van een High risk polikliniek Oogmelanoom, is de levens-verwachting van patiënten met (oog) kanker te verbeteren door vroegtijdige opsporing en behandeling van de nog niet zichtbare uitzaaiingen.

Lees meer

Wat geeft u ?

Wat geeft u ?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe u bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Ambika Lucassen van de Bontius Stichting | LUMC Research Foundation via telefoonnummer 071 526 5749  of doneer direct via het volgende rekeningnummer NL03 INGB 0657 9199 26 o.v.v. high risk polikliniek oogmelanoom | prof. dr. G.P.M. Luyten.

 

Verschillende manieren van doneren:

  • Eenmalige gift
  • Periodiek schenken
  • Uw projectfonds
  • Onderzoekslijn opnemen in uw testament

De Bontius Stichting is aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en daarom vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Dit betekent dat uw gift volledig uitgekeerd wordt aan het doel waarvoor u geeft én dat u uw bijdrage kunt opgeven als aftrekpost bij de belastingdienst zodat er geen schenk- of erfbelasting over uw donatie of nalatenschap betaald hoeft te worden.

Verschillende manieren van doneren

Eenmalige gift

Iedere gift draagt bij aan de onderzoeksprojecten van het LUMC hoe klein of hoe groot ook. Dankzij de bijdrage van onze donateurs kunnen wij ernstige en complexe ziekte dichterbij genezing brengen.  

  • Dit kan door te schenken via uw eigen bank
    T.n.v.                                  Bontius Stichting
    T.b.v.                                  High Risk polikliniek Oogmelanoom | prof. dr. G.P.M. Luyten
    Bankrekening                    NL03 INGB 0657 9199 26
    BIC                                    INGBNL2A
     
  • Schenken via online donatiemogelijkheid. 
    U kunt er ook voor kiezen om uw schenking over te maken via onze online donatiemogelijkheid die direct loopt via de Bontius Stichting van het LUMC. Klik daarvoor op de oranje donatiebutton rechtsboven deze pagina.

Periodiek schenken
Door te kiezen voor een periodieke schenking geeft u deze onderzoekslijn de zekerheid van uw steun. Hierbij kunt u kiezen voor een algemene gift, of voor het toekennen van uw schenking aan een specifiek project.
Periodieke giften kunt u vastleggen in een onderlinge schenkingsovereenkomst. Deze kunt u hier downloaden. Wilt u dat het bedrag automatisch bij u wordt afgeschreven, dan kunt u deze betalingsvolmacht invullen. De volmacht wordt pas wettelijk geldig als u deze afdrukt, ondertekent en samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs opstuurt naar: LUMC Bontius Stichting, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Uw projectfonds
Vanaf € 100.000 is het mogelijk om een fonds op te richten waarbij u in overleg het doel vastlegt. U kunt het fonds alleen of samen met anderen opzetten.

Onderzoekslijn opnemen in uw testament
Ook zijn er meerdere mogelijkheden om deze onderzoekslijn op te nemen in uw testament. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Ambika Lucassen.

 

Lees meer
Wat geeft u ?

Charitable gift from abroad

Charitable gift from abroad

Are you, your organisation or foundation headed in another country? It is possible to donate with tax deductability or Gift Aid. Please email us by clicking one of the buttons below. The right details will be sent to you immediately.

Europe

United Kingdom

United States of America

 

For more information, please contact Ms. Ambika Lucassen from LUMC Research Foundation +31 (0)71 526 57 49.

Lees meer
Charitable gift from abroad

artikel slider LUMC

dr. Khanh Vu - Medisch specialist

dr. Khanh Vu  -  Medisch specialist

drs. Peter Verstappen

drs. Peter Verstappen

drs. Marina Marinkovic

drs. Marina Marinkovic

prof. dr. Gre Luyten

prof. dr. Gre Luyten

Nieuws

Video item LUMC

Deel pagina