Onderzoek naar melanoom

Onderzoek naar melanoom

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die op iedere leeftijd voor kan komen. Ongeveer vijfeneenhalfduizend patiënten worden per jaar getroffen door deze ziekte. De overleving is het slechtst in de stadia waarbij de tumor niet meer geopereerd kan worden of reeds uitgezaaid is. Artsen en onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken hard aan nieuwe middelen en nieuwe combinaties van bestaande middelen om ook deze patiënten steeds effectiever te behandelen.

 

Uitgezaaid melanoom

Uitgezaaid melanoom

Melanoom ontstaat in lichaamscellen die pigment aanmaken. Een melanoom kan ontstaan in de huid, en soms het oog en de slijmvliezen.  De overleving is het slechtst bij patiënten bij wie de tumor niet meer geopereerd kan worden en/of reeds uitgezaaid is. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is één van de veertien centra in Nederland die patiënten met uitgezaaid melanoom behandelt. De afdeling Medische Oncologie van het LUMC werkt hard aan nieuwe behandelingen en nieuwe combinaties van bestaande middelen om deze patiënten steeds effectiever te behandelen. Zo worden er patiënt-specifieke afweercellen in het lab gekweekt, die vervolgens in combinatie met immuuntherapie aan de patiënt worden teruggegeven. Maar we onderzoeken ook bloed en kankerweefsel op zoek naar voorspellers van de reactie op behandeling, zodat we in de toekomst per patiënt kunnen bepalen welke therapie het best zal gaan werken.

Lees meer

Het project Unieke Afweer

Het project Unieke Afweer

De Unieke Afweer is een relatief nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaid melanoom. Bij deze behandeling worden in het laboratorium tumor infiltrerende lymfocyten (TILs) gekweekt. Dit zijn gespecialiseerde afweercellen die tumorcellen herkennen en vervolgens vernietigen, zonder gezonde cellen aan te tasten. Inmiddels zijn tientallen patiënten in het LUMC op deze manier behandeld. Aangezien de TILs uit de tumor van de patiënt worden gekweekt tot grote aantallen, is dit een erg specifieke maar ook tijdrovende behandeling.

Lees meer

Ons onderzoek

Ons onderzoek

Wij zijn één van de twee bevoegde centra in Nederland voor het behandelen van patiënten met TILs. Patiënten ervaren relatief weinig bijwerkingen van deze therapie. Met ons onderzoek kijken wij onder andere naar de TILs met één van de nieuwe immuuntherapieën, anti-PD1 genaamd. De behandeling met anti-PD1 gebeurt al in 14 centra in Nederland, de combinatie met TIL is echter nieuw en wordt alleen in het LUMC gegeven.

Lees meer

Steun ons onderzoek

Steun ons onderzoek

Door zelf onderzoeken op te zetten en deel te nemen aan (inter)nationale studies doen wij ons best om elke patiënt een passende behandeling te geven. Het opzetten van nieuwe studies, kweken van patiënt-specifieke afweercellen en het onderzoeken van bloed en kankerweefsel kost veel tijd. Uw donatie draagt eraan bij dat wij dit ook in de toekomst kunnen blijven doen, zodat we de zorg voor patiënten met uitgezaaid melanoom nog beter kunnen maken.

Foto rechts: dr. H.W. Kapiteijn - senior medisch specialist

Lees meer
Steun ons onderzoek

Op welke manieren doneren

Op welke manieren doneren

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe u bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Juliette Kops van de Bontius Stichting | LUMC Research Foundation via telefoonnummer 071 526 2554  of doneer direct via het volgende rekeningnummer NL03 INGB 0657 9199 26 o.v.v. uitgezaaid melanoom BS032 | dr. H.W. Kapiteijn

 

Verschillende manieren van doneren:

  • Eenmalige gift
  • Periodiek schenken
  • Uw projectfonds
  • Onderzoekslijn opnemen in uw testament

De Bontius Stichting is aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en daarom vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Dit betekent dat uw gift volledig uitgekeerd wordt aan het doel waarvoor u geeft én dat u uw bijdrage kunt opgeven als aftrekpost bij de belastingdienst zodat er geen schenk- of erfbelasting over uw donatie of nalatenschap betaald hoeft te worden.

Verschillende manieren van doneren

Eenmalige gift

Iedere gift draagt bij aan de onderzoeksprojecten van het LUMC hoe klein of hoe groot ook. Dankzij de bijdrage van onze donateurs kunnen wij ernstige en complexe ziekte dichterbij genezing brengen.  

Dit kan door te schenken via uw eigen bank
T.n.v.                                  Bontius Stichting
T.b.v.                                  Uitgezaaid melanoom BS032 | dr. H.W. Kapiteijn
Bankrekening                    NL03 INGB 0657 9199 26
BIC                                    INGBNL2A

Schenken via online donatiemogelijkheid

U kunt er ook voor kiezen om uw schenking over te maken via onze online donatiemogelijkheid die direct loopt via de Bontius Stichting van het LUMC. Klik daarvoor op de oranje donatiebutton rechtsboven deze pagina.


Periodiek schenken

Door te kiezen voor een periodieke schenking geeft u deze onderzoekslijn de zekerheid van uw steun. Hierbij kunt u kiezen voor een algemene gift, of voor het toekennen van uw schenking aan een specifiek project.
Periodieke giften kunt u vastleggen in een onderlinge schenkingsovereenkomst. Deze kunt u hier downloaden. Wilt u dat het bedrag automatisch bij u wordt afgeschreven, dan kunt u deze betalingsvolmacht invullen. De volmacht wordt pas wettelijk geldig als u deze afdrukt, ondertekent en samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs opstuurt naar: LUMC Bontius Stichting, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.
 

Uw projectfonds

Vanaf € 100.000 is het mogelijk om een fonds op te richten waarbij u in overleg het doel vastlegt. U kunt het fonds alleen of samen met anderen opzetten.
 

Onderzoekslijn opnemen in uw testament

Ook zijn er meerdere mogelijkheden om deze onderzoekslijn op te nemen in uw testament. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager  Ambika Lucassen.

Lees meer
Op welke manieren doneren

Charitable gift from abroad

Charitable gift from abroad

Are you, your organisation or foundation headed in another country? It is possible to donate with tax deductability or Gift Aid. Please email us by clicking one of the buttons below. The right details will be sent to you immediately.

Europe

United Kingdom

United States of America

 

For more information, please contact Mrs.Juliette Kops from LUMC Research Foundation +31 (0)71 526 25 54.

Lees meer
Charitable gift from abroad

Nieuws

Deel pagina