Waarom we u nodig hebben

Waarom we u nodig hebben

Een ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpende ervaring. Afleiding waarbij ze zelf een actieve rol hebben is voor hen van groot belang. Dit zorgt ervoor dat de kinderen grip krijgen op hun situatie of hun ziekte juist even kunnen vergeten en gewoon kind kunnen zijn. In het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) zetten we ons actief in om in deze afleiding te voorzien. Zo maken de kinderen bijvoorbeeld zelf televisie bij Studio KidzFlitz waaraan zelfs vanuit bed interactief kan worden deelgenomen. Ook komen er regelmatig externe entertainers langs die met de kinderen aan de slag gaan. 

 

Dit alles is niet mogelijk zonder donateurs als jij!

In samenwerking met

 

Video item LUMC

Waar u aan bijdraagt

Het team van Studio KidzFlitz biedt kinderen de kans om tv-programma’s te maken. Dit kan zelfs vanuit bed, waardoor iedereen mee kan doen. Kinderen helpen met het maken van een filmpje door te acteren, interviewen, regisseren of het bedienen van de techniek. De vrijwilligers van Studio KidzFlitz zijn meerdere dagen per week op de afdeling werkzaam om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. 

Studio KidzFlitz:

  • Haalt kinderen uit het isolement van de kamer;
  • Biedt kinderen afleiding en ontspanning; 
  • Geeft kinderen meer grip op hun eigen situatie

artikel slider LUMC

Dr. Arno Roest, Plaatsvervangend afdelingshoofd

Studio KidzFlitz zorgt niet alleen voor de hoognodige afleiding, maar empowert kinderen ook om zelf regie te nemen tijdens hun ziekte.

Dr. Arno Roest, Plaatsvervangend afdelingshoofd

Yarray, ex-patiënt, 16 jaar

Filmen is m’n hobby, toen ik in het ziekenhuis lag, mocht ik zelfs camerawerk doen bij de live uitzending. Af en toe help ik nog mee waar ik veel van leer. Ik hoop hier later mijn werk van te kunnen maken.

Yarray, ex-patiënt, 16 jaar

Karin de Witte, Hoofd Pedagogische Zorg

Het is van groot belang dat kinderen in een ziekenhuis kind kunnen zijn, plezier kunnen beleven en vertrouwen houden in eigen kunnen. De bijdrage van Studio KidzFlitz is hierbij van onmisbare waarde.

Karin de Witte, Hoofd Pedagogische Zorg

Marianne van Gool, Coördinator studio KidzFlitz

Bij Studio KidzFlitz gaan we uit van de mogelijkheden van het zieke kind. Ondanks de beperkingen  die ze door hun ziekte ervaren, proberen we kinderen in hun eigen kracht  te zetten.

Marianne van Gool, Coördinator studio KidzFlitz

Nikki, patiënt WAKZ, en haar moeder Jacqueline

Als ik eenmaal bij de uitzending van Studio KidzFlitz ben, wil ik er nooit meer weg. Ik ben het liefste in de studio, maar als dat niet gaat, doe ik vanuit bed mee. Later wil ik graag stage lopen bij Studio KidzFlitz.

Nikki, patiënt WAKZ, en haar moeder Jacqueline

Wat gaan we doen?

Wat gaan we doen?

Geschiedenis Studio KidzFlitz

Twintig jaar geleden, in februari 1996, ging Studio KidzFlitz onder de naam KinderTV in het LUMC van start. Het is uitgegroeid tot een team van zo’n 25 vrijwilligers. Uitgangspunt voor hen is het maken van programma’s voor, door en met kinderen in het WAKZ. Hierbij wordt uitgegaan van de mogelijkheden en niet van de beperkingen die de kinderen door hun ziekte hebben. In de afgelopen periode heeft het team van Studio KidzFlitz veel ervaring opgebouwd en zieke kinderen een moment van afleiding en controle over hun situatie gegeven. KinderTV heeft zich ontwikkeld tot een formule die kinderen van alle leeftijden weet te stimuleren en activeren. Altijd rekening houdend met de [eigen] mogelijkheden van de kinderen. 

Met uw steun willen we dit nog minimaal 20 jaar blijven doen.

Studio KidzFlitz in actie

Op zaterdag en maandag worden korte films voor de uitzending gemaakt, waarbij de opnames plaatsvinden op de afdeling bij de kinderen op de kamer. Zo is het ook voor minder mobiele kinderen mogelijk om deel te nemen. Zij kunnen bijvoorbeeld presenteren, interviewen, acteren, een animatiefilmpje maken of beeldmateriaal zoeken bij een onderwerp van hun interesse. 

Bij het maken van de VIP-film op woensdag staat één kind centraal. Dit speciale project is voor kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven of welke niet meer zullen herstellen. Het kind kan onder begeleiding een eigen film maken. Soms worden ouders, broertjes en zusjes betrokken bij het maken van de film. Zodoende probeert KidzFlitz deze kinderen een lichtpunt te bezorgen in een zware tijd. De ouders bij het verlaten van het WAKZ een collage van wat hun kind bij KidzFlitz heeft (mee)gemaakt, kunnen mee naar huis krijgen; dikwijls een gekoesterd document voor de familie.

Iedere donderdag wordt de live-uitzending gemaakt binnen een bepaald thema met een hierbij passende gast. Deze gast (soms ook BN-er) komt vertellen over zijn of haar talent, passie of hobby. De filmpjes die op zaterdag, maandag en woensdag zijn gemaakt, worden in deze uitzending vanuit de eigen studio in het WAKZ gepresenteerd.

Ook tijdens de live-uitzending kunnen kinderen actief meedoen, zowel voor als achter de camera, door het bijwonen vanaf de zijlijn of door een kijkje te nemen in de regiekamer. Wanneer kinderen niet naar de studio kunnen komen, hebben zij alsnog de mogelijkheid om mee te doen. Bijvoorbeeld door via de telefoon mee te dingen naar de prijsvraag, te strijden in het Doolhofspel of bij de maandelijkse Bingo prijzen binnen te slepen. Bovendien kunnen ze post, foto’s of knutselwerkstukken meegeven voor het Prikbord. Er is voor elk kind een passende rol.

Ambitie Studio KidzFlitz

Nu is het tijd om deze jarenlange ervaring in het helpen van zieke kinderen uit te breiden.

Verbouwing

Naar aanleiding van de verbouwing van het WAKZ gaan we eind 2017 een nieuwe studio inrichten. En hoe mooi zou het zijn als we dit met nieuw materiaal kunnen doen? Zo willen wij heel graag een nieuw lichtplafond en toneelgordijn voor de studio aanschaffen, als ook de decors en toneelattributen vernieuwen. Wilt u hier specifiek aan bijdragen naam dan contact op met de LUMC Vrienden Stichting.

Innovatie

Naast het maken van televisie, willen we ons verder innoveren om aansprekend te blijven voor de huidige en toekomstige generaties kinderen die worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarom zijn we ons aan het richten op nieuwe communicatiemogelijkheden, zoals vloggen met een  gopro of mobiele telefoon.

Ook zijn we bezig met de eerste stappen voor het ontwikkelen van een applicatie voor een tablet, waarmee kinderen bijvoorbeeld eerder uitzendingen terug kunnen kijken.

Kinderen die in isolatie liggen willen we ook de kans geven om live en pro-actief betrokken te zijn bij de uitzending van Studio KidzFlitz. Hiervoor moeten app's ontwikkeld worden en zijn technische aanpassingen nodig in het huidige systeem.

Daarnaast staan o.a. een digitale geluidmixer, een audiocomputer met touch screen en nieuwe bekabeling op de verlanglijst.

Helpt u ons mee om deze kinderen zich minder geïsoleerd te laten voelen?

Uitbreiden aanbod

Ten slotte willen we ervoor zorgen dat er regelmatig externe entertainers langs kunnen komen om de kinderen aan bed een moment van afleiding te geven. Doordat vele kinderen lange tijd bij ons in het WAKZ verblijven willen we hen een diversiteit in dit aanbod aanbieden. Aan al deze activiteiten zijn kosten verbonden.

Met uw steun kunnen we ervoor zorgen dat deze kinderen het ziekenhuis even vergeten. 

Lees meer
Wat gaan we doen?

Nieuws

Deel pagina