Steun ons onderzoek!

Steun ons onderzoek!

Om Graves-patiënten meer kwaliteit van leven te geven, hebben we uw hulp nodig.

“Met dit onderzoek slaan we vele vliegen in één klap! Verwacht wordt dat door dit dieet meer patiënten genezen, zij meer eigen invloed op het beloop van hun ziekte hebben, de kwaliteit van leven toe zal nemen en zij minder medische zorg nodig zullen hebben met kostenafname tot gevolg”.

Helpt u mee dit onderzoek uit te voeren? U kunt op deze manier een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van schildklierpatiënten!

Schildklier Organisatie Nederland (SON) en Thyroid Federation International (TFI) bevelen dit onderzoek van harte aan.

Wat is de ziekte van Graves?

Wat is de ziekte van Graves?

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte van de schildklier die 1 op de 1000 mensen per jaar in Nederland treft. De schildklier is een zeer belangrijk orgaan dat op bijna alle weefsels in het lichaam effect heeft. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam antistoffen aan tegen eigen weefsel; in het geval van de ziekte van Graves tegen de schildklier, waardoor deze te snel gaat werken.

Dit zorgt voor een verscheidenheid aan klachten waaronder een verhoogde hartslag, versnelde botafbraak, slaapstoornissen, nervositeit en vermoeidheid. Patiënten met Graves blijven langdurig ziek, hebben een verminderde kwaliteit van leven, kennen een hoog ziekteverzuim en geven een langdurige belasting van de zorg. De huidige behandeling kent beperkingen. Naast de kans op zware bijwerkingen van de medicatie, geneest slechts de helft van de patiënten, waarna vervolgbehandelingen nodig zijn waarbij ernstige complicaties op kunnen treden.

“Ik kon van de ene op de andere dag geen stap meer zetten; in rust was mijn hartslag al 150 bpm en ik mocht niets anders meer doen dan niks. Slapen lukte me niet en voor mijn kinderen zorgen was onmogelijk”.

De schildklier is een zeer belangrijk orgaan dat op bijna alle weefsels in het lichaam effect heeft. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam antistoffen aan tegen eigen weefsel; in het geval van de ziekte van Graves tegen de schildklier, waardoor deze te snel gaat werken. Dit zorgt voor een verscheidenheid aan klachten waaronder vermoeidheid, gewichtsproblemen, darmstoornissen, menstruatiestoornissen, spierzwakte, een verhoogde hartslag, versnelde botafbraak, slaapstoornissen, nervositeit en overmatig zweten. Daarnaast kunnen de ogen aangedaan zijn, waarbij lichtovergevoeligheid, dubbelzien, zwelling en uitpuilen van de ogen voor kan komen.

Patiënten met de ziekte van Graves blijven langdurig ziek, hebben een verminderde kwaliteit van leven, kennen een hoog ziekteverzuim en geven een langdurige belasting van de zorg. De huidige behandeling kent beperkingen.

Naast de kans op zware bijwerkingen van de medicatie, geneest slechts de helft van de patiënten, waarna vervolgbehandelingen nodig zijn waarbij ernstige complicaties op kunnen treden.

Kijk hier voor meer informaite

Lees meer
Wat is de ziekte van Graves?

Ons onderzoek

Ons onderzoek

Met deze studie wordt een aanvullende behandeling in de vorm van een dieet onderzocht. Een dieet heeft als groot voordeel dat er geen langdurige procedures nodig zijn om geïmplementeerd te kunnen worden, waardoor het snel bij de patiënt terecht kan komen. Patiënten krijgen meer regie over hun eigen behandeling en de verwachting is dat de kwaliteit van leven sterk toe zal nemen.

“Ik zou zo graag iets zélf willen doen om mijn ziekte positief te beïnvloeden! Bij diabetes weet ik dat er op suikerinname bijvoorbeeld moet worden gelet, maar wat ik doen kan bij mijn schildklieraandoening is me eigenlijk niet bekend.”

Lees meer
Ons onderzoek

Waarom helpen?

Waarom helpen?

Vanuit de steeds luider wordende internationale roep én noodzaak om te zoeken naar innovaties die de gezondheidszorg betaalbaar houden, wordt tegenwoordig gericht gezocht naar mogelijkheden om ziekte en gezondheid positief te beïnvloeden via leefstijl en voeding, waarbij de eigen regie van de patiënt en de kwaliteit van leven een centrale rol speelt. 

Schildklierziekten krijgen momenteel nog niet de nodige aandacht voor behandelmogelijkheden op het gebied van voeding en leefstijl, terwijl er alleen al in Nederland ruim een half miljoen schildklierpatiënten zijn en de kwaliteit van leven van schildklierpatiënten in het algemeen en Graves-patiënten in het bijzonder onder druk staat met de huidige behandelopties.

Met uw hulp kunnen we verschil maken!

"Ik wilde als Graves-patiënt heel graag zélf positief bijdragen aan het ziekteverloop door mijn voeding aan te passen, maar daar was weinig evidence based over bekend. Ik zag daar dieet- en researchmogelijkheden in. Met dit onderzoek kunnen we nu het dieet breder testen en het bij een positieve uitkomst voor veel meer patiënten beschikbaar maken. Daar word ik echt ontzettend enthousiast van!"

Lees meer
Waarom helpen?

Wat geeft u?

Wat geeft u?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe u bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Juliette Kops van de Bontius Stichting | LUMC Research Foundation via telefoonnummer 071 526 2554  of doneer direct via het volgende rekeningnummer NL03 INGB 0657 9199 26 o.v.v. Schildklier curatief dieet | E.R.P.C. van Wees

Verschillende manieren van doneren

Eenmalige gift

Iedere gift draagt bij aan de onderzoeksprojecten van het LUMC hoe klein of hoe groot ook. Dankzij de bijdrage van onze donateurs kunnen wij ernstige en complexe ziekte dichterbij genezing brengen.  

Periodiek schenken

Door te kiezen voor een periodieke schenking geeft u deze onderzoekslijn de zekerheid van uw steun. Hierbij kunt u kiezen voor een algemene gift, of voor het toekennen van uw schenking aan een specifiek project.

Periodieke giften kunt u vastleggen in een onderlinge schenkingsovereenkomst. Deze kunt u hier downloaden. Wilt u dat het bedrag automatisch bij u wordt afgeschreven, dan kunt u deze betalingsvolmacht invullen. De volmacht wordt pas wettelijk geldig als u deze afdrukt, ondertekent en samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs opstuurt naar: LUMC Bontius Stichting, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

 

Uw projectfonds

Vanaf € 100.000 is het mogelijk om een fonds op te richten waarbij u in overleg het doel vastlegt. U kunt het fonds alleen of samen met anderen opzetten.

Onderzoekslijn opnemen in uw testament

Ook zijn er meerdere mogelijkheden om deze onderzoekslijn op te nemen in uw testament. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Juliette Kops.

Lees meer
Wat geeft u?

artikel slider LUMC

Drs. Elsbeth van Wees, klinisch epidemioloog én zelf Graves-patiënt

"Voeding en leefstijl zijn de basis én toekomst van de gezondheidszorg". 

Drs. Elsbeth van Wees, klinisch epidemioloog én zelf Graves-patiënt

Dr. Marieke Snel, internist-endocrinoloog

“Voeding en andere leefstijlinterventies kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van de zorg en kwaliteit van leven van patienten”.

Dr. Marieke Snel, internist-endocrinoloog

Prof. Dr. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie

“Er is een groeiende groep mensen die met voeding een te hard werkende schildklier tot rust probeert te brengen. Het is hoog tijd dat goed wetenschappelijk onderzoek evalueert of hier therapeutische muziek in zit. Dat zou klinisch van grote betekenis zijn.”

Prof. Dr. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie

Deel pagina