Video item LUMC

Nieuwe vaccins en medicijnen

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan infectieziekten, zoals malaria, schistosomiasis en mijnworm. Dat wil het LUMC een halt toeroepen.

Om dat te bereiken, worden gezonde proefpersonen onder gecontroleerde omstandigheden besmet met deze parasieten om zo snel en efficiënt mogelijk vaccins en nieuwe medicijnen te testen. Dit wordt 'Controlled Human Infections' genoemd. 

Malaria

Malaria

Malaria is wereldwijd nog een groot probleem. Een half miljoen kinderen overlijden jaarlijks aan de ziekte. De afdeling Parasitologie van het LUMC werkt hard aan het ontwikkelen van een veelbelovend vaccin. In 2018 zijn er testen gedaan met een nieuw vaccin samen met het Radboudumc in Nijmegen en het Amerikaanse bedrijf Sanaria.

In februari 2020 is begonnen met het testen van een nieuw antimalaria-middel in samenwerking met het CHDR en in opdracht van Merck. Om de werking van het middel op de malariaparasiet snel te testen, krijgen gezonde vrijwilligers het middel toegediend en worden ze vervolgens opzettelijk met malaria besmet. Dat klinkt gevaarlijk, maar dat is het niet. De proefpersonen worden nauw in de gaten gehouden, en krijgen direct volledig genezende medicatie als malaria wordt geconstateerd. Voor meer informatie over deelname aan deze studie en nieuwe studies, check www.vaccinonderzoek.nl

Lees meer
Malaria

Video item LUMC

Mijnworm

Mijnwormen zijn parasieten die leven in de dunne darm van mensen. Wereldwijd zijn tussen de 600 en 700 miljoen mensen geïnfecteerd met mijnwormen. Deze parasieten vormen vooral een groot probleem in Afrika en Zuidoost-Azië. Als in het lichaam te lang te veel wormen zitten, zorgen ze voor ijzertekort, bloedarmoede en een te laag eiwitgehalte. Bij kinderen kan daardoor een trage ontwikkeling en ondervoeding optreden. 

De afdeling Parasitologie van het LUMC werkt aan het ontwikkelen van vaccins tegen mijnworm. Om vaccins zo snel en goedkoop mogelijk te testen, worden Nederlanders met mijnworm geïnfecteerd. Het toedienen van een klein aantal wormen zorgt in gezonde proefpersonen niet voor een ijzer- of eiwittekort.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek? Geef u dan op als proefpersoon

Behandelen met gezonde bacteriën

Behandelen met gezonde bacteriën

Het is in het LUMC mogelijk om ontlasting en urine te donoren. De gezonde bacteriën die hierin zitten, helpen mensen met het bestrijden van een darm- of urineweginfectie.

Urineweginfectie

Bijna de helft van alle vrouwen maakt in haar leven een urineweginfectie door. Zo'n infectie wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan ongevoelig worden voor antibiotica. Daarom kijken we in het LUMC of een behandeling zonder antibiotica mogelijk is.

Sommige vrouwen krijgen keer op keer nieuwe blaasontstekingen. Dat ligt mogelijk aan de samenstelling van bacteriën in de blaas. Onderzoekers van de afdelingen Infectieziekten en Medische Micriobiologie zijn net gestart met een nieuw onderzoek. Zij willen urine van gezonde vrouwen  geven aan vrouwen met een blaasontsteking. Deze ‘gezonde’ urine moet de samenstelling van de blaasbacteriën herstellen om zo een nieuwe infectie te voorkomen. 

Wilt u meedoen aan dit onderzoek? Geef u dan op als proefpersoon.

Lees meer
Behandelen met gezonde bacteriën

Video item LUMC

Schistosomiasis

Schistosomen zijn parasitaire wormen die voorkomen in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Wereldwijd zijn tussen de 200 tot 400 miljoen mensen geïnfecteerd met deze parasiet, die zich voortplant in zoetwaterslakken. In de slak ontwikkelt de parasiet zich tot een soort larve, die wordt uitgescheiden in het water. Deze larven dringen door een mensenhuid heen en ontwikkelen zich in de mens tot wormen.

Proefpersonen worden blootgesteld aan de mannelijke wormen, die zonder vrouwelijke wormen geen eitjes kunnen maken. Daardoor worden de schadelijke effecten van een infectie voorkomen. Met een bloed- en urinetest wordt gekeken of de wormen zich goed ontwikkelen, zodat het later mogelijk is om een vaccin te testen. Zo ver is het nog niet. Op dit moment onderzoekt de afdeling Parasitologie wat de juiste infectiedosis is.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek? Geef u dan op als proefpersoon.

Fecestransplantatie

Fecestransplantatie

Patiënten die een niertransplantatie ondergaan, lopen een groot risico op een infectie met darmbacteriën. In sommige patiënten zijn deze bacteriën ongevoelig voor diverse antibiotica.

Daarom onderzoeken LUMC'ers nu of deze groep patiënten de resistente bacteriën kwijt kan raken door een fecestransplantatie, waarbij ze de ontlasting van donoren met gezonde darmflora krijgen. Deze RESET-studie gaat binnenkort van start.

Lees meer
Fecestransplantatie

artikel slider LUMC

dr. Meta Roestenberg

"We kunnen ontzettend veel leren van gecontroleerde infecties in mensen. Als we zorgvuldig te werk gaan, blijft de veiligheid van de vrijwilligers gewaarborgd."

dr. Meta Roestenberg

prof. Leo Visser

"Controlled human infections geven een uniek inzicht in de ontwikkeling van infecties in de mens. Met deze kennis kunnen we infecties beter bestrijden."

prof. Leo Visser

prof. Maria Yazdanbakhsh

"Met name voor armoede-gerelateerde ziekten zijn Controlled Human Infections een uitkomst. Zo kunnen we sneller en goedkoper nieuwe vaccins ontwikkelen."

prof. Maria Yazdanbakhsh

prof. Ed Kuijper

"Met het toedienen van gezonde bacteriën kunnen we infecties voorkomen en behandelen, zonder dat deze bacteriën resistent worden voor antibiotica."

prof. Ed Kuijper

Deel pagina