Steun ons onderzoek
Steun ons onderzoek
In Nederland worden per jaar ongeveer 3500 mensen geopereerd aan de grote lichaamsslagader. Deze behandelingen maken de laatste tien jaar een stormachtige ontwikkeling door. Onderzoekers in het LUMC zijn op zoek naar technische verbeteringen waardoor er in de toekomst steeds meer van onze patiënten goed behandeld kunnen worden. Er is nog veel werk te doen. Behalve de verbetering van operatie technieken is een goed functionerend behandelteam en de mening van de patiënt van zeer groot belang; ook hier wordt onderzoek naar gedaan.
Waarom hebben wij uw hulp nodig
Waarom hebben wij uw hulp nodig
Het LUMC is binnen Nederland een gespecialiseerd centrum voor de behandeling van aandoeningen aan de aorta. Binnen het LUMC werkt een multidisciplinair team samen aan een breed onderzoeksprogramma waarin de patiënt centraal staat, om deze zorg nog beter te maken. Met uw steun kunnen we alle aspecten van goed zorg de verdiende aandacht geven.
Voor onderzoekers die zich met aorta onderzoek bezig houden, is het erg moeilijk om aan geld te komen. Dit heeft te maken met het feit dat met name complexe aorta aneurysma’s zeldzaam zijn en weinig aandacht krijgen.
Juist daarom is het belangrijk dit onderzoek te steunen. Want met meer onderzoek valt nog ontzettend veel te winnen. Op wetenschappelijk gebied maar zeker ook voor de vooruitzichten van individuele patiënten. U kunt ons helpen door te doneren. Met uw steun kunnen we alle aspecten van goed zorg de verdiende aandacht geven.
Als u zelf patiënt bent, kunt u ook meedoen aan het onderzoek. We zijn op dit moment bezig met het creëren van een grote database waarbij we onze patiënten vragen of we gegevens uit de statusvoering anoniem mogen gebruiken. Door deze gegevens te analyseren kunnen we veel te weten komen over de factoren die het resultaat van behandelingen beïnvloeden.
Ons onderzoek
Ons onderzoek
Wat houdt ons onderzoek op hoofdlijnen in?
Het onderzoeksteam werkt onder andere aan:
- Innovatie op het gebied van operatie technieken.
- Het verbeteren van het functioneren van het behandelteam
- Het uitvragen van de mening en wensen van de patiënt
- De keuze van de beste behandeling voor de juiste patiënt
Deze onderzoeken dragen bij aan het succes van de behandeling en de kwaliteit van leven van de patiënt met een aorta aandoening.
Wat hebben we al bereikt en wat willen we dit jaar bereiken
Wat hebben we al bereikt?
Het LUMC is een specialistisch centrum voor aorta aandoeningen. We zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling. Daarnaast hebben we onze kennis van de aorta gebundeld in een multidisciplinair team. Vaatchirurgen, thoraxchirurgen, interventie radiologen, cardiologen, anesthesiologen, internisten en klinisch genetici werken samen om tot een weloverwogen diagnose en behandelstrategie te komen. Dit heeft ons de afgelopen jaren geholpen om veel vooruitgang te boeken.
Een van de nieuwe ontwikkelingen is het gebruik van stents om aneurysma’s van de aortaboog dicht bij het hart te kunnen behandelen. We hebben recent met succes de vijfde op maat gemaakte stent in de aortaboog geplaatst. Hiermee werd voor de patiënt een grote open hartoperatie voorkomen.
Waar veel onderzoek zich richt op zogenaamde ‘harde uitkomsten’ van behandelingen zoals ‘technisch succes’, het aantal complicaties of bloedverlies, heeft onderzoek uit Leiden aangetoond wat de behandeling van complexe aneurysmata met een stent betekent voor het functioneren van patiënten na de ingreep.
Ook werd een operatie techniek ontwikkeld voor open behandeling van buik aorta aneurysma’s waarbij de zenuwen die een belangrijke rol spelen in de seksuele functie gespaard worden.
Wat willen we dit jaar bereiken
Speerpunten:
- Innovatie op het gebied van operatie technieken.
De klinische pilot ‘zenuwsparende open aortachirurgie’ is bijna afgerond, graag willen we het komende jaar de resultaten presenteren. - Het verbeteren van het functioneren van het behandelteam
Het project ‘optimalisatie van patient voorlichting’ is gestart en zal komend jaar de eerste resultaten opleveren. - Het uitvragen van de mening en wensen van de patiënt
Ook willen we dit jaar een begin maken met het geschikt maken van engelstalige Patient Reported Outcome Measures (PROMs) voor de Nederlandstalige patient populatie. - De keuze van de beste behandeling voor de juiste patiënt
Recent is het ‘Preditive and Prescriptive Analyitics in Patient-Centered Healthcare Planning and Delivery ‘ project gestart, waarbij we proberen voorspellende modellen te ontwikkelen om voor elke patiënt de juiste behandeling te kunnen adviseren.
Aandoeningen aan de Aorta
Aandoeningen aan de Aorta
De meest voorkomende aandoeningen aan de aorta zijn aneurysma’s en dissecties. Aneurysma’s zijn verwijdingen van het bloedvat die uiteindelijk kunnen leiden tot een levensbedreigende scheur. Deze verwijdingen kunnen worden behandeld met een operatie of stentplaatsing in het bloedvat. Bij een dissectie is er sprake van een scheurtje in de binnenlaag van het vat.
Dit kan leiden tot een verzwakking van het bloedvat waardoor er een kans is op een levensbedreigende scheur. Ook kunnen belangrijke zijtakken van de grote lichaamsslagader worden afgesloten waardoor vitale organen geen bloed meer krijgen en afsterven. Deze aneurysma’s en dissecties kunnen worden behandeld met een operatie of stentplaatsing in het bloedvat. Beide typen behandelingen hebben specifieke voor-, en nadelen in bepaalde situaties. Over het algemeen zijn operaties zwaarder voor de patiënt en is er vaak een langere herstelperiode nodig. Soms is het echter onmogelijk om de aandoening met een stent te behandelen en het is daarom van het grootste belang door middel van onderzoek beide behandelmethoden te blijven verbeteren.
Video item LUMC
Studie met Erasmus
Bij het introduceren van nieuwe multidisciplinaire medische behandeltechnieken is het erg belangrijk het hele team te betrekken. De endovasculaire behandeling van complexe aorta aneurysma’s is zo’n innovatieve behandeling. Samen met onderzoekers van de ‘Rotterdam School of Management’ onderzochten we wat de belangrijkste factoren zijn die bijdragen aan succesvolle implementatie. Dr. Merieke Stevens vertelt waarom de studie werd uitgevoerd en wat de belangrijkste bevindingen zijn.
Wat geeft u?
Wat geeft u?
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe u bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Juliette Kops van de Bontius Stichting | LUMC Research Foundation via telefoonnummer 071 526 2554 of doneer direct via het volgende rekeningnummer NL03 INGB 0657 9199 26 o.v.v. betere zorg voor patienten met een aorta aandoening | drs. J. van Schaik.
Verschillende manieren van doneren
Eenmalige gift
Iedere gift draagt bij aan de onderzoeksprojecten van het LUMC hoe klein of hoe groot ook. Dankzij de bijdrage van onze donateurs kunnen wij ernstige en complexe ziekte dichterbij genezing brengen.
Periodiek schenken
Door te kiezen voor een periodieke schenking geeft u deze onderzoekslijn de zekerheid van uw steun. Hierbij kunt u kiezen voor een algemene gift, of voor het toekennen van uw schenking aan een specifiek project.
Periodieke giften kunt u vastleggen in een onderlinge schenkingsovereenkomst. Deze kunt u hier downloaden. Wilt u dat het bedrag automatisch bij u wordt afgeschreven, dan kunt u deze betalingsvolmacht invullen. De volmacht wordt pas wettelijk geldig als u deze afdrukt, ondertekent en samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs opstuurt naar: LUMC Bontius Stichting, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.
Uw projectfonds
Vanaf € 100.000 is het mogelijk om een fonds op te richten waarbij u in overleg het doel vastlegt. U kunt het fonds alleen of samen met anderen opzetten.
Onderzoekslijn opnemen in uw testament
Ook zijn er meerdere mogelijkheden om deze onderzoekslijn op te nemen in uw testament. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over hoe bij kunt dragen? Neem dan contact op met relatiemanager Juliette Kops.
Nieuws
-
Publicatie aorta onderzoek
Britt Warmerdam heeft de resultaten van de studie ‘Learning Curve Analysis of Complex Endovascular Repair’ gepubliceerd in het tijdschrift ‘Annals of Vascular Surgery’. Zij beschreef hierin de verbeterende resultaten van complexe endovasculaire aortachirurgie door de tijd heen en de belangrijkste factoren die tot verbetering leiden. Binnen haar promotie traject richt Britt zich verder op ‘functionele uitkomsten’, ‘verbetering van patiënt voorlichting’ en ‘patiënt selectie’ binnen complexe endovasculaire aortachirurgie.
Lees meer: artikel
-
LinkedIn pagina live!
Dear follower, a warm welcome and thank you for your interest in the Aortic Center Leiden Linkedin group, a collaborative platform hosted by medical specialists in the Leiden University Medical Center treating various aortic diseases.
Our aim while creating this Linkedin group is to share and highlight relevant scientific publications, conference presentations, news items, and innovative novelties within the field of aortic disease.
As the treatment of aortic diseases is a truly multidisciplinary task, this group is made by and for a large group of different medical specialties. linkedin.aortic-center-leiden/ -
Onderzoeksnieuws
Olton van Genderen heeft de resultaten van de studie ‘Elastic Deformation Measurement Using Duplex Ultrasound for the Detection of High Aneurysm Sac Pressure Following EVAR’ gepubliceerd in het ‘Journal of Endovascular Surgery’. Hij beschrijft daarin een nieuwe manier om een klinisch relevant endoleak na een endovasculaire aortabehandeling te diagnostiseren. Het voordeel van de nieuwe techniek met echo in plaats van met CT is dat het snel en goedkoop is en dat er geen potentieel schadelijk contrastmiddel en straling hoeft te worden gebruikt. Deze studie is een pilot naar ‘proof of principle’ en Olton werkt nu aan een grotere serie met langere follow-up.