Aquarium voor wachtkamer nieuwe SEH

Aquarium voor wachtkamer nieuwe SEH

In oktober 2024 verhuist de spoedeisende hulp (SEH) na een grote verbouwing naar haar nieuwe locatie in het LUMC. Daar richten wij een mooie grote wachtkamer in met een speciaal zitgedeelte voor onze jonge patiënten en hun ouders/verzorgers. De SEH is al spannend genoeg. Om hun verblijf prettiger te maken en afleiding te bieden, willen wij een aquarium in de wachtkamer plaatsen. Draagt u ook bij?

Help ons een aquarium voor onze kleine (en grote) helden op de SEH te realiseren

Help ons een aquarium voor onze kleine (en grote) helden op de SEH te realiseren

De SEH is een plek waar je liever niet komt, maar op onverwachte momenten soms toch heen moet voor dringende medische zorg. Voor veel mensen is een bezoek aan de SEH stressvol, onvoorspelbaar en ingrijpend. Volwassen mensen kunnen begrijpen waarom zij er zijn; voor kinderen geldt dit vaak niet. Ze zijn ziek, voelen zich niet lekker en hebben soms pijn, ze merken dat hun ouders/verzorgers gestrest zijn en dan zijn ze ook nog eens in een vreemde omgeving met mensen in witte pakken die ze niet kennen.

Jaarlijks bezoeken er ongeveer 4000 kinderen onze SEH. Om deze kinderen te helpen ontspannen, gerust te stellen én positief af te leiden wil de SEH een kindvriendelijke wachtruimte op de nieuwe SEH inrichten, met fijne geruststellende kleuren en een mooi aquarium waar zelfs spelletjes op gespeeld kunnen worden! Draag ook bij!

“Lucas (7j) heeft buikpijn en voelt zich koortsig en ellendig. Zijn ouders zijn, na overleg met hun huisarts, met hem naar de SEH gekomen. Het is erg druk op de SEH en Lucas kan niet meteen naar een behandelkamer. Zijn ouders nemen hem mee naar het aquarium om de felgekleurde visjes te tellen. Dit zorgt ervoor dat hij even zijn buikpijn vergeet. Lucas kan hier even lekker spelen en gaat helemaal op in de visjes".

Lees meer
Help ons een aquarium voor onze kleine (en grote) helden op de SEH te realiseren

Waarom helpen?

Waarom helpen?

Een zo ontspannen mogelijk verblijf en een positieve ervaring in een toch al stressvolle situatie, dat wensen wij elke patiënt toe, jij toch ook?

Een aquarium zorgt voor rust en ontspanning.  Alleen al kijken naar de vissen is een heilzame bezigheid, het geeft rust en leidt af. Het is een manier om kinderen te laten vergeten waar ze zijn en in het moment op te gaan. Daarnaast ervaren kinderen minder pijn als ze afgeleid worden. (A. Arikan, 2020) (A. Sarman, 2023)

Ook volwassen patiënten hebben baat bij een aquarium. Het helpt onze volwassen patiënten om meer te ontspannen en het maakt het wachten in de wachtkamer aangenamer.             

                                                                       (Foto; Aquarium wachtamer WAKZ)  

 

Een goede ervaring op een SEH, met een liefdevolle behandeling door het SEH-personeel, heeft een positieve invloed op het ziektebeloop en herstel van onze patiënten. Daarnaast draagt het creëren van een positief gevoel over de omgeving waarin de behandeling plaatsvindt, bij aan de ervaring in het ziekenhuis als geheel.

Lees meer
Waarom helpen?

Onze kleine helden

Onze kleine helden

Jaarlijks komen ongeveer 4000 kinderen naar de SEH van het LUMC. Dat zijn er gemiddeld 10 per dag. We hebben een speciale ‘Werkgroep kinderen’ die bestaat uit verpleegkundigen en artsen.

De werkgroep houdt zich bezig met alles rondom de zorg voor kinderen op de SEH. Het welzijn van het kind staat voorop. Als werkgroep willen we kwalitatief de beste zorg geven. Om dat te realiseren volgen wij onderwijs en volgen we de nieuwste richtlijnen en trainen wij onze collega’s.

Op dit moment beschikt de SEH over een QWIEK-UP, een projector die allerlei filmpjes af kan spelen ter afleiding.  Daarnaast belonen we graag alle dappere helden met een cadeautje of diploma!

Lees meer
Onze kleine helden

artikel slider LUMC

Werkgroep SEH

"Making a big difference to little people"

Werkgroep SEH

Waarvoor komen de meeste kinderen op onze SEH terecht

Waarvoor komen de meeste kinderen op onze SEH terecht

Net als volwassenen belanden kinderen vaak onverwachts op de Spoedeisende Hulp, die dringend medische of verpleegkundige zorg nodig hebben.

Kinderen komen via verwijzing van de huisarts, een ambulance of op initiatief van de ouders/verzorgers binnen. Vaak zit er al een traject van ziekte, stress of angst aan vooraf nog vóór een kind op de SEH belandt. Afhankelijk van hoe urgent een kind geholpen moet worden, wordt er wel of niet meteen gehandeld. Situaties waarbij het SEH-personeel meteen moet handelen is wanneer er sprake is van ademhalingsproblemen en acute benauwdheid bij kinderen. Andere situaties zoals verkeersongelukken, hartritmestoornissen, verdrinking of een verlaagd bewustzijn vereisen ook direct handelen.
 

Echter belanden kinderen vaak met ongelukken in- en rondom het huis op de SEH, denk hierbij aan valpartijen, sportblessures, snijwonden en botbreuken. Dit zijn vaak geen levensbedreigende situaties maar kunnen toch zeer ingrijpend zijn voor kinderen, omdat er bijvoorbeeld gehecht moet worden.
Kleine kinderen hebben nog een immuunsysteem wat in ontwikkeling is, waardoor er vaak koorts optreedt. Dit is vaak onschuldig maar in combinatie met hele hoge koorts of koorts die lang aanhoudt, of resulteert in een koortsstuip, kunnen redenen zijn om door een arts onderzocht te worden. 
Verder zijn uitdroging bij braken/diarree, buikpijn bij infecties, epileptische aanvallen, allergische reacties of inname van (schoonmaak) middelen redenen om met spoed geholpen te worden op de SEH.

Daarnaast komen kinderen ook in de rol van bezoeker op de SEH, als een van de ouders of broers/zussen de patiënt zijn. Ook dit is indrukwekkend voor een kind.

Lees meer
Waarvoor komen de meeste kinderen op onze SEH terecht

Deel pagina