Steun onderzoek naar de beste behandeling van aplastische anemie

Steun onderzoek naar de beste behandeling van aplastische anemie

Aplastische anemie is een zeldzame bloedziekte waarbij het grootste gedeelte van de stamcellen die in het beenmerg bloedcellen aanmaken zijn verdwenen.

Het is een auto-immuun ziekte waarbij eigen afweercellen de stamcellen lijken aan te vallen. Er ontstaat een tekort aan alle soorten bloedcellen. Dit leidt tot klachten als bloedarmoede, levensbedreigende infecties en bloedingen.

 

Behandelingen

Behandelingen

We kunnen aplastische anemie behandelen door de aanmaak van bloedcellen te herstellen. Dat kan op drie manieren:

  • Het onderdrukken van het eigen afweersysteem met geneesmiddelen die de eigen afweercellen langdurig onderdrukken of uitschakelen (meestal anti-T-cel globuline, ATG).
  • Het stimuleren van de uitgroei van overgebleven stamcellen met een bloedcel-stimulerend hormoon (Eltrombopag).
  • Het compleet vervangen van het gehele beenmerg en afweersysteem door middel van een stamceltransplantatie met stamcellen van een donor.

Deze behandelingen verschillen sterk in werkzaamheid en veiligheid. Zo kan een stamceltransplantatie bij jonge patiënten snel leiden tot een levenslang herstel van de bloedwaarden. Bij oudere patiënten geeft deze behandeling juist forse en soms levensbedreigende bijwerkingen.

De andere twee behandelingen werken meestal pas na maanden en zijn niet bij alle patiënten succesvol. Door gebrek aan kennis over het ontstaan van de ziekte is onduidelijk hoe dat komt.

Lees meer
Behandelingen

Ons onderzoek

Ons onderzoek

Omdat Aplastische anemie  een zeldzame ziekte is,  wordt er weinig onderzoek gedaan naar de ontstaanswijze van de ziekte en is er helaas nog weinig bekend over de (lange termijn) effecten van de huidige  behandelingen.  De afdeling Hematologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is het landelijk kenniscentrum op het gebied van aplastische anemie. Hematologen dr. Stijn Halkes en dr. Jennifer Tjon  doen bij deze afdeling onderzoek met als doel het verbeteren van de behandeling van aplastische anemie patiënten. 

Er vindt onderzoek plaats naar zowel de behandelingen als de ziekte. Zo werd in 2014 een nationale observatie studie gestart die richt zich op de (lange termijn) effecten van afweer-onderdrukkende medicatie. Tevens neemt het LUMC actief deel aan internationale patiënten-studies waarbij het effect van nieuwe behandelmethodes worden onderzocht . Daarnaast wordt in het laboratorium onderzoek gedaan naar de rol van afweercellen in de ontstaanswijze van aplastische anemie en de effecten van afweer-onderdrukkende medicatie op de samenstelling van de cellen in het beenmerg. 

Lees meer
Ons onderzoek

Uw hulp

Uw hulp

Omdat aplastische anemie zo’n zeldzame ziekte is, is er weinig geld beschikbaar voor onderzoek. Daarom werven de afdeling Hematologie en de Bontius Stichting van het LUMC geld voor het onderzoek.

Uw donatie kan op die manier bijdragen aan het verbeteren van de behandeling van aplastische anemie patiënten. Zo hopen we in de toekomst aan iedere patiënt de best passende behandeling te kunnen geven.

Lees meer

Deel pagina