Samen Sterker

Samen Sterker

Om nieuwe behandelingen tegen de ziekte van Parkinson te ontwikkelen is nog veel kennis nodig. Dergelijke kennis komt makkelijker tot stand door samenwerking. In het ProPark (Project Profiling Parkinson's disease) onderzoeksproject wordt samengewerkt met vier universitaire en twee niet-universitaire ziekenhuizen. De samenwerking met het Radboudumc is er specifiek op gericht om in de toekomst de overlappende onderzoeksgegevens samen te voegen tot Het Nederlands Parkinson Cohort. Het onderzoeksteam, onder leiding van Bob van Hilten, hoopt met de resultaten uit dit ambitieuze onderzoek mensen met Parkinson een betere, persoonlijke behandeling te geven.   

 

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson denken veel mensen als eerste aan trillende handen en armen. Maar deze hersenaandoening zorgt voor veel meer klachten. Moeite met lopen bijvoorbeeld, maar ook problemen met concentratie en geheugen, somberheid, slapen en naar de wc gaan. Ook kan het per persoon verschillen van welke klachten je precies last hebt. En hoe erg die klachten dan weer zijn.

Dat maakt het behandelen van de ziekte ingewikkeld. Elke persoon heeft ook nèt een andere behandeling nodig. Bestaande medicijnen verminderen de klachten over het bewegen en werken bij de ene persoon heel goed, maar bij de ander weer veel minder. Sommige patiënten hebben veel last van bijwerkingen, andere juist weer minder. Vaak duurt het een tijd voordat de juiste combinatie van medicijnen is gevonden. Tot die tijd hebben patiënten erg veel last van hun klachten en van de bijwerkingen van de medicijnen.

Daarnaast helpt de huidige behandeling niet voor de overige klachten zoals de problemen met de concentratie en het geheugen. Er bestaat geen behandeling die de ziekte remt of stopt.

Lees meer
De ziekte van Parkinson

Het ProPark onderzoek

Het ProPark onderzoek

De huidige behandeling van Parkinson schiet ernstig tekort en houdt geen rekening met verschillen tussen patiënten; het ProPark onderzoek brengt een persoonlijke behandeling een belangrijke stap dichterbij.

De onderzoekers willen beter snappen hoe het komt dat de klachten van Parkinson per persoon zo verschillen. Om dat te kunnen doen, moeten ze weten welke stofjes en deeltjes in het lichaam iets kunnen zeggen over hoe ziek iemand is. Die stofjes en deeltjes noemen we biomarkers.

Sommige biomarkers voor Parkinson zijn al bekend. Als er bijvoorbeeld veel van een bepaald soort eiwit in de hersenen zit, is dat een aanwijzing dat iemand Parkinson heeft. De onderzoekers willen de al bekende biomarkers verder onderzoeken en op zoek gaan naar nieuwe biomarkers. De onderzoekers willen al deze gegevens in een soort streepjeccode stoppen. 

Hoe werkt de streepjescode aanpak?

Voor het onderzoek zijn 1.250 mensen met de ziekte van Parkinson nodig. De ene helft van de groep heeft minder dan 5 jaar Parkinson. De andere groep heeft de ziekte al tussen de 5 en 10 jaar.

De onderzoekers controleren verschillende dingen:

  • Welke klachten iemand heeft, het ziektebeeld.
  • Welke bijwerkingen iemand heeft bij bepaalde medicijnen.
  • Welke waarden er te vinden zijn in bloed, ontlasting en in de huid.

Onderzoekers hopen met het combineren van informatie meer te leren over de ziekte. Heeft iemand met bepaalde bijwerkingen bijvoorbeeld ook veel van één soort stofje in het bloed? Dan weet een arts dat iemand met dat stofje in het bloed beter een ander medicijn kan gebruiken.

Welke resultaten verwachten de onderzoekers?

De onderzoekers verwachten dat ze veel leren over al bekende én nieuwe biomarkers. Alle informatie wordt verzameld in een soort bibliotheek. Daarmee wordt een systeem gemaakt waarbij elke patiënt een eigen streepjescode krijgt. Daarin staat informatie over het ziektebeeld dat bij die ene patiënt hoort. De arts weet daardoor beter welke behandeling een patiënt nodig heeft.

Lees meer
Het ProPark onderzoek

Video item LUMC

De droom van Pieter Kroon - Parkinson patiënt

Bewegen als ieder ander, emoties kunnen beheersen en onder controle kunnen houden en geen belemmering in functioneren ervaren. Het is niet alleen de droom van Pieter Kroon, maar van elke patiënt en zijn of haar familie. Bekijk het filmpje hiernaast en zie hoe met professor Bob van Hilten en zijn onderzoeksteam Pieter Kroon's droom steeds dichterbij komt.

Geef ook vanuit uw vermogensfonds of bedrijf

Geef ook vanuit uw vermogensfonds of bedrijf

Als vermogensfonds of bedrijf kunt u ook bijdragen aan dit onderzoek naar de juiste behandeling bij Parkinson. Het eerste deel van het onderzoek wordt mede ondersteund door ZonMW, de Parkinson Vereniging, Stichting Alkemade Keuls, Centre for Human Drug Research, het PHARMO Instituut, AbbVie, Hoffmann la Roche en Lundbeck. Voor het tweede deel wordt nog verdere financiering gezocht.

Wilt u meer informatie of heeft u over hoe u mee kunt financieren? Neem dan contact op met relatiemanager Ambika Lucassen van de Bontius Stichting | LUMC Research Foundation via telefoonnummer 071 526 5749  of doneer direct via het volgende rekeningnummer NL03 INGB 0657 9199 26 o.v.v. ProPark 

Lees meer
Geef ook vanuit uw vermogensfonds of bedrijf

Charitable gift from abroad

Charitable gift from abroad

Is your organisation or foundation headed in another country? It is possible to donate with tax deductability or Gift Aid. Please email us by clicking one of the buttons below. The right details will be sent to you immediately.

Europe

United Kingdom

United States of America

 

For more information, please contact Ms. Ambika Lucassen from LUMC Research Foundation +31 (0)71 526 57 49.

Lees meer

artikel slider LUMC

Marcel Reinders

Hoofdonderzoeker, TU Delft en LUMC
“Door AI technologie te gebruiken om de data verkregen met ProPark te analyseren krijgen we een beter inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.”

Marcel Reinders

Odile van den Heuvel

Psychiater, VUMC

Odile van den Heuvel

Gerty Hendriks

Parkinson verpleegkundige, LUMC

Gerty Hendriks

Carola Buitelaar

Stafsecretariaat Neurologie, LUMC

Carola Buitelaar

Wilma van de Berg

Hoofdonderzoeker en Neuroscientist

Wilma van de Berg

Agnita Boon

Neuroloog, Erasmus MC

Agnita Boon

Rob de Bie

Neuroloog, AMC

Rob de Bie

Lisette Charbonier

Project coordinator, LUMC

Lisette Charbonier

Roel Weijer

Onderzoeker, LUMC

Roel Weijer

Henk Berendse

Neuroloog, VUMC

Henk Berendse

Fiorella Contarino

Neuroloog, LUMC

Fiorella Contarino

Hanneke Henselmans

Neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Hanneke Henselmans

Mirthe Ponsen

Neuroloog, Meander Medisch Centrum

Mirthe Ponsen

Nieuws

Deel pagina