Steun ons onderzoek

Steun ons onderzoek

Merel kreeg op haar 16e een botsarcoom in haar knie. Ze onderging zware chemotherapie en kreeg een kunstknie. Gelukkig voor Merel sloeg de behandeling aan.

Jaarlijks krijgen bijna 200 mensen dezelfde diagnose als Merel. Botsarcomen hebben veel verschijningsvormen. Daarom is zorg op maat nodig. Opvallend is dat botsarcomen vaak voorkomen bij jonge mensen in de bloei van hun leven; de zogenaamde Adolescent and Young Adults (AYA’s).

Van alle patiënten komt uiteindelijk één van de drie binnen 5 jaar te overlijden. Dat percentage móet omlaag!

In samenwerking met

 

Video item LUMC

Waarom helpen?

Het LUMC is binnen Nederland het gespecialiseerde centrum voor de behandeling van botsarcomen. Jonge patiënten met botsarcomen uit het hele land worden naar het LUMC doorverwezen. Binnen het LUMC werkt een groot multidisciplinair team samen aan een breed onderzoek om botsarcoom en de gevolgen hiervan beter te kunnen behandelen. Dit onderzoek moet bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor de jongeren die deze ziekte krijgen en een grotere kans op genezing.

U kunt daarbij helpen!

Nieuws

artikel slider LUMC

Prof. Dr. Hans Gelderblom, internist-oncoloog

"In het LUMC zijn we voortdurend op zoek naar een betere kans op genezing voor patiënten met botkanker."

Prof. Dr. Hans Gelderblom, internist-oncoloog

Dr. Sander Dijkstra, orthopeed

"In het LUMC streven naar een totale behandeling op maat: van chemotherapie tot chirurgie."

Dr. Sander Dijkstra, orthopeed

Dr. Michiel vd Sande, orthopeed

"Samen staan we voor de beste en meest complete zorg voor jonge patiënten met (bot)kanker."

Dr. Michiel vd Sande, orthopeed

Dr. Frank Speetjens, internist-oncoloog

"De behandeling van patiënten met bottumoren moet verbeterd worden, daarvoor zijn centralisatie en verder onderzoek minimale vereisten."

Dr. Frank Speetjens, internist-oncoloog

Nicolette Leijerzapf, verpleegkundig specialist

"Juist bij sarcomenzorg één vast aanspreekpunt."

Nicolette Leijerzapf, verpleegkundig specialist

Drs. Arjan Verschoor, internist-oncoloog

"Samen werken we in het LUMC aan een persoonlijke behandeling voor elke jonge patiënt met botkanker."

Drs. Arjan Verschoor, internist-oncoloog

Ons onderzoek

Ons onderzoek

Wat houdt het onderzoek in hoofdlijnen in?

De leden van een multidisciplinair AYA-team zetten hun kennis en kunde in voor patiënten met botsarcoom. Het team werkt onder andere aan:

 

  • de ontwikkeling van immunotherapie om het afweersysteem sterker te maken;
  • gerichtere chemobehandelingen;
  • verbeteringen van de huidige tumorprothese zoals 3D geprinte prothesen;
  • de ontwikkeling van nieuwe reconstructieve technieken.

Al deze onderzoeken samen dragen bij aan het verlagen van het sterftecijfer en een grotere kwaliteit van leven voor AYA patiënten. Zodat ze tijdens en na de behandeling  een volwaardige plek krijgen in de maatschappij

Wat hebben we al bereikt?

We hebben de eerste 3D geprinte tumorprothese geplaatst bij een patiënt. Hiermee kon met succes de knie van de patiënt worden gespaard.

Op welke onderzoekslijnen concentreert het onderzoek zich?

Ons onderzoek richt zich op de totale behandeling op maat voor patiënten met botsarcoom: van chemotherapie tot operatie.

Lees meer
Ons onderzoek

Wat is een sarcoom

Wat is een sarcoom

Een sarcoom is kanker van steun- en tussenweefsels (bijv. botten en spieren). Er zijn verschillende soorten sarcomen. Ons onderzoek richt zich op botsarcomen. Dit zijn zeldzame tumoren die voornamelijk bij jongvolwassenen (Adolescents and Young Adults -AYA’s) voorkomen. De behandelingsmogelijkheden zijn nog beperkt en de overlevingskans is laag. Bovendien reageren deze tumoren vaak niet op chemotherapie en hebben veel patiënten last van bijwerkingen van de behandeling.

Bij kanker van het bot ontstaat een kwaadaardige tumor in het botweefsel dat zich onder de huid, rondom organen of in de ruimtes daartussen bevindt. De klachten zijn in het begin zo gering dat men zelden aan sarcoom denkt. Als het wordt opgemerkt is het hierdoor vaak al te laat. Sarcomen worden zo veel mogelijk operatief verwijderd waarbij alles in werk wordt gesteld om het aangetaste ledemaat te behouden. Vaak heeft een operatie ingrijpende gevolgen, en kan een amputatie van een ledemaat niet worden voorkomen. Op lange termijn is een revisie operatie bij een gewrichtsvervangende operatie vaak noodzakelijk.

Soms worden botsarcomen bestraald. Sommige chemokuren kunnen botsarcomen en weke delen sarcomen afremmen in groei of zelfs vernietigen. Patiënten blijven na een succesvolle behandeling nog jarenlang onder controle.

Lees meer
Wat is een sarcoom

Deel pagina