Samen sterk tegen coronavirus uitbraken

Samen sterk tegen coronavirus uitbraken

Nieuwe behandelopties en de ontwikkeling van betere geneesmiddelen kunnen helpen om de verspreiding van het huidige coronavirus op korte termijn te beperken. Onderzoekers willen daarnaast meer diepgaande kennis opdoen over coronavirussen. Zo zijn we beter voorbereid op toekomstige uitbraken van andere coronavirussen. Een belangrijk doel voor de middellange termijn is het ontwikkelen van remmers die actief zijn tegen grotere groepen verwante coronavirussen. En wie weet zelfs tegen deze gehele virusfamilie.

Het LUMC bevindt zich op het Leiden Bio Science Park, waar samengewerkt wordt met diverse internationale bedrijven zoals Janssen Pharmaceutica, alsook met startups, waarbij gebruik gemaakt wordt van onze testfaciliteiten. Internationaal werken onze onderzoekers samen met verschillende Europese partners.

 

Mogelijk vaccin

Mogelijk vaccin

Onder leiding van Marjolein Kikkert worden in het LUMC kandidaat-vaccins uit het PREVENT nCoV-19 project onderzocht. Binnen dit samenwerkingsproject, worden de vaccins in het laboratorium en de kliniek getest op effectiviteit en veiligheid. Binnen dit project dat ook onderzoeksgeld ontvangt uit het Horizon 2020-programma van de Europese Unie, zijn ook onderdelen die niet gefinancierd worden vanuit overheden. Voor die onderdelen is nog financiering nodig. Elke bijdrage is welkom.

Lees hier meer over het onderzoek.

Lees meer
Mogelijk vaccin

Onderzoek naar corona virus remmers

Onderzoek naar corona virus remmers

De onderzoeksgroep van Snijder heeft een belangrijke rol in het SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response). Samen met 7 Europese partners onderzoeken de LUMC’ers hoe ze antivirale geneesmiddelen kunnen ontwikkelen om coronavirussen te bestrijden. Binnen dit project zijn ook onderdelen die niet gefinancierd worden vanuit overheden. Voor die onderdelen is nog financiering nodig. Elke bijdrage is welkom.

Lees hier meer over het onderzoek.

Lees meer
Onderzoek naar corona virus remmers

Covidkids

Covidkids

Nederlandse kinderartsen, onder leiding van het Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) in Leiden, zijn gestart met het systematisch verzamelen van gegevens van kinderen die in het ziekenhuis komen door een infectie met het coronavirus. Ze hopen hiermee meer te leren over de uiting, het verloop en de behandeling van COVID-19 bij kinderen.

Lees hier meer over het onderzoek.

Lees meer
Covidkids

Video item LUMC

Waarom helpen?

Waarom helpen?

Uitbreiding van een extra Bio Safety Level 3 (BSL-3) laboratorium om veilig met het virus te kunnen werken is dringend noodzakelijk en vraagt om een acute en substantiële investering. Een van de onderzoekteams in het LUMC wil bestuderen hoe bepaalde geneesmiddelen de vermenigvuldiging van het virus blokkeren, en hoe het virus daar mogelijk weer aan kan ontsnappen. Deze informatie is cruciaal om virusremmers steeds verder te kunnen verbeteren. Het onderzoek levert ook extra informatie op. Daarmee kan de ontwikkeling van antivirale middelen versneld worden.

Gift vanuit vermogensfonds of bedrijf

Gift vanuit vermogensfonds of bedrijf

Als vermogensfonds of bedrijf kunt u bijdragen aan:

Onderzoek naar virusremmers

  • een extra Bio Safety Level 3 (BSL-3) laboratorium
  • de structurele opleiding van een getraind onderzoeksteam

Onderzoek naar Covid-19 onder kinderen

  • Biobank
  • Materiaal voor bloedanalyse en analyse afweersysteem

Voor meer informatie en vragen neem contact op met relatiemanager Ambika Lucassen van de Bontius Stichting | LUMC Research Foundation via telefoonnummer 071 526 57 49 of doneer direct via het volgende rekeningnummer NL03 INGB 0657 9199 26 o.v.v. Samen tegen Corona.

Lees meer
Gift vanuit vermogensfonds of bedrijf

Charitable gift from abroad

Charitable gift from abroad

Is your organisation or foundation headed in another country? It is possible to donate with tax deductability or Gift Aid. Please email us by clicking one of the buttons below. The right details will be sent to you immediately.

Lees meer
Charitable gift from abroad

Video item LUMC

Pep-talk Eric Snijder

In het filmpje legt professor dr. Eric Snijder, hoogleraar Virologie van het LUMC, uit wat coronavirussen zijn, wat er in cellen gebeurt als iemand besmet raakt en wat we kunnen doen om verspreiding tegen te gaan.

If you would like to know more about the research, take a look at the video of professor dr. Snijder's PEP-talk about coronaviruses.

Nieuwe behandelopties voor patiënten

Nieuwe behandelopties voor patiënten

Om verspreiding van het coronavirus te beperken en in de toekomst andere coronavirussen te kunnen bestrijden, is het belangrijk dat er wereldwijd maatregelen worden genomen. Snijder: ”Onderzoekers gaan op zoek naar antivirale geneesmiddelen die op korte- of middellange termijn kunnen worden ingezet om patiënten te behandelen en de verspreiding van coronavirussen te beperken.”

LUMC Centrum voor Infectieziekten

Leidse onderzoekers zijn 25 jaar geleden gestart met onderzoek naar infectieziekten zoals ebola en SARS. Met de kennis die is opgebouwd, is het LUMC uitgegroeid tot hét onderzoeks- en kenniscentrum in Nederland op het terrein van infectieziekten. Het Centrum voor Infectieziekten omvat de afdelingen Infectieziekten, Parasitologie en Medische Microbiologie. Hierbinnen zoeken diverse onderzoeksgroepen naar nieuwe manieren om infectieziekten te behandelen en te voorkomen. Het LUMC heeft uitstekende onderzoeksfaciliteiten: dit gebeurt onder meer in een speciaal BSL3-laboratorium.

Op basis van de internationale reputatie en de zeer goede faciliteiten ontvangen LUMC-onderzoeksgroepen binnen het Centrum voor Infectieziekten talloze verzoeken voor het direct testen van mogelijke virusremmers en kandidaat-vaccins in de strijd tegen het coronavirus. Dat doen we nu volop.

Huidige onderzoeken

Een belangrijk onderzoek dat meteen na het uitbreken van de coronapandemie is gestart is het SCORE-project; een onderzoek naar antivirale therapieën tegen corona. Het LUMC werkt in dit project samen met 7 Europese partners:

  • (Coördinator) Leiden Universitair Medisch Centrum, Nederland
  • Universiteit van Aix Marseille, Frankrijk
  • Katholieke Universiteit Leuven, België
  • Universiteit Utrecht, Nederland
  • Universiteit van Bern, Zwitserland
  • Universiteit van Lübeck, Duitsland
  • Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek GmbH Braunschweig Duitsland
  • Janssen Pharmaceutica NV Beerse, België

Deze onderzoeksgroep van het LUMC verwacht op korte termijn nog meer onderzoeken te starten naar de ontwikkeling van vaccins en virusremmers tegen SARS-CoV-2. Hiervoor is uitbreiding van de faciliteiten en het onderzoeksteam noodzakelijk.

Naamgeving

De naam van het virus is: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). De WHO heeft de ziekte die SARS-CoV-2 veroorzaakt COVID-19 genoemd. Deze naamgeving van het virus is gebaseerd op onderzoek waarin Leiden een belangrijke rol heeft gespeeld.

Onderzoek naar werking van virusremmers

De onderzoekers willen binnen het project ook bestuderen hoe bepaalde geneesmiddelen de vermenigvuldiging van het virus blokkeren, en hoe het virus daar mogelijk weer aan kan ontsnappen. Deze informatie is cruciaal om virusremmers steeds verder te kunnen verbeteren. Het onderzoek levert ook allerlei ‘moleculair gereedschap’ en infectiemodellen op. Daarmee kan de ontwikkeling van antivirale middelen versneld worden.

 

Lees meer
Nieuwe behandelopties voor patiënten

#Wakeuptocorona

#Wakeuptocorona

Wereldwijd werken onderzoekers dag en nacht om het coronavirus een halt toe te roepen. In het LUMC wordt in Europees academisch verband heel hard gewerkt aan potentiële virusremmers, drug testing en vaccins.

Wilt u meehelpen? Doneer via de crowdfundingsactie Wakeuptocorona. Geef bovendien de actie door en daag anderen uit met de wakeuptocorona-challenge hetzelfde te doen!

Lees meer
#Wakeuptocorona

Nieuws

Deel pagina