Artificial intelligence in de zorg

Artificial intelligence in de zorg

Artificial intelligence (AI) is een veelbelovende technologie, en een veelgehoorde term in de gezondheidszorg. Er wordt veel gesproken over de potentie ervan, toch zien we nauwelijks concrete toepassingen van AI in de Nederlandse (en internationale) zorg. Het LUMC wil daar verandering in brengen. 

 

AI & het LUMC

AI & het LUMC

In het LUMC geloven we dat kunstmatige intelligentie (AI) een waardevolle bijdrage kan leveren aan waardegedreven zorg. Enerzijds door een betere zorgervaring voor patiënten en medewerkers, anderzijds door betere klinische uitkomsten. Daarom zetten we stappen in het toepassen van verschillende vormen van AI, van voorspellingsmodellen voor ziektebeelden tot beeld- en spraakherkenning voor het automatiseren van repetitieve taken, tot het inzichtelijk maken van complexe stuurinformatie.

Lees meer
AI & het LUMC

Blogs en achtergrond

In het nieuws

In het nieuws

Data-gedreven NLP voor verbeterde analyse patiëntervaring

Het is mogelijk om natural language programming (NLP) in te zetten voor het automatisch categoriseren en prioriteren van patiëntfeedback. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC. De onderzoekers keken daarbij in het bijzonder naar de vrije tekstvelden en de suggesties die patiënten deden om de patiëntervaring te verbeteren. Het onderzoek is vorige week gepubliceerd in BMC Medical Informatics and Decision Making.

Veel ziekenhuizen evalueren patiëntervaringen met behulp van vragenlijsten, die bestaan uit open en gesloten vragen. Het analyseren van de open vragen kost veel tijd, en de informatie wordt mede daardoor niet altijd optimaal benut. Door dit te automatiseren, is het mogelijk om sneller waardevolle informatie op te halen, en daarmee koester- en verbeterpunten in kaart te brengen.

In het onderzoek zijn de antwoorden voorzien van een sentiment-score om te tonen hoe positief of negatief patiënten zijn in hun feedback. Ook zijn de belangrijkste onderwerpen en sub-onderwerpen bepaald. Met al deze informatie bracht het model een prioritering aan: wat gaat er goed en wat kan er beter? Een veelgehoorde uitdaging in het ontwikkelen van datamodellen is de toepasbaarheid van de modellen op andere patiëntgroepen. De architectuur van het datamodel was juist ook toepasbaar op de patiëntervaringen van een ander ziekenhuis.

Een van de mogelijke vervolgstappen is onderzoeken of het NLP-model ook bruikbaar is voor kwaliteitsverbetering in de klinische praktijk.

Lees meer
In het nieuws

Eerder in het nieuws

AI cursussen

AI cursussen

Wil jij ook leren hoe je moet programmeren? Hoe werkt deep learning? En Python? Hieronder een aantal fijne links.

Analyze data with Python.
Level: Beginner
https://www.codecademy.com/learn/paths/analyze-data-with-python

Programming for everyone – Getting started with Python
Level: Beginner
https://www.coursera.org/learn/python

Introduction into Pandas – Applied data science with Python Specialization
Level: Intermediate, a basic python or programming background is necessary.
https://www.coursera.org/specializations/data-science-python

Deep learning
Level: Intermediate, experience with Python is recommended. Also knowledge about linear algebra and differential equations is useful.
https://www.deeplearning.ai/deep-learning-specialization/

Machine Learning with Python: from Linear Models to Deep Learning
Level: Advanced
https://www.edx.org/course/machine-learning-with-python-from-linear-models-to

Lees meer
AI cursussen

Video item LUMC

Hoe brengen we AI naar de kliniek

Hoe brengen we AI naar de kliniek

Om tot een bruikbare en waardevolle toepassing van AI in de zorg te komen, is het van belang om zowel de zorgprofessional als de AI-specialist gezamenlijk te betrekken bij de ontwikkeling ervan. In het LUMC zijn er meerdere voorbeelden van AI-toepassingen en –proefprojecten, zoals:

Over ons

Over ons

Wij zijn CAIRELab - Clinical AI Implementation and Research Lab - van het LUMC. We geloven dat we met de inzet van slimme technologie de zorg in Nederland nóg beter kunnen maken. Dat doen we vaak zelf, en als het kan ook met partners.

Op deze website delen wij kennis en ervaringen op het gebied van AI, technologie en andere vormen van digitale innovatie. Door het delen van die kennis en ervaringen, bereiken we sneller ons doel: een nóg betere zorg in Nederland.

We zien onszelf als een innovator en een doener. We pionieren met het toepassen van technologie in het zorgproces, en we leren door te doen. Dat gebeurt uiteraard op verantwoorde wijze, waarbij de medisch professional altijd betrokken is en de leiding heeft.

Lees meer
Over ons

Deel pagina